Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

Γιορτάζει ο προφήτης Ηλίας στα χωριά μαςΣτους Γόννους, τον Παραπόταμο, τα Αμπελάκια και τη Ραψάνη γιορτάζει ο προφήτης Ηλίας και φέτος.
Στους Γόννους οι εορτασμοί ξεκινούν από τον ομώνυμο λόφο, αύριο Πέμπτη (παραμονή της γιορτής) όπου μετά την τέλεση του πανηγυρικού εσπερινού στο ομώνυμο εκκλησάκι ακολουθούν οι  εκδηλώσεις που ετοίμασε ο ΜΕΣ Γόννων-Λαογραφικό Μουσείο με χορούς από το παιδικό και εφηβικό τμήμα του συλλόγου στο θεατράκι του λόφου και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία θα χορέψει το συγκρότημα των ενηλίκων και θα ακολουθήσει δημοτική μουσική με ορχήστρα. Παράλληλα θα παρουσιαστούν δρώμενα αναβίωσης παλιών επαγγελμάτων που είτε δεν υπάρχουν σήμερα είτε έχουν αλλάξει μορφή.
Με αρτοκλασία, εσπερινό και παραδοσιακό φαγητό θα ξεκινήσουν και οι αντίστοιχες εκδηλώσεις στα Αμπελάκια.  
 Ο προφήτης Ηλίας είναι από τις μεγαλύτερες μορφές της Παλαιάς Διαθήκης και ένας από τους πιο λατρεμένους αγίους της Εκκλησίας Ανάλογη με την ξεχωριστή θέση που έχει στη θρησκεία μας ο προφήτης Ηλίας, έχει και στις καρδιές των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο που απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας πολλά χωριά, βουνοκορφές, τοπωνύμια και δρόμοι των πόλεων έχουν τ’ όνομά του.

Στη λαϊκή παράδοση φέρεται και σαν αντικαταστάτης του Δία και ρυθμιστής των καιρικών συνθηκών, αφού ανάλογα και την ίδια εποχή λατρευόταν και ο «πατέρας των θεών και των ανθρώπων», σύμφωνα με το δωδεκάθεο. Γι’ αυτό πιστεύεται ότι οι περισσότερες εκκλησίες και τα εξωκκλήσια του είναι σε κορυφές λόφων και βουνών. Πολλοί θυσίαζαν κοκόρια την ημέρα της γιορτής του, αφού ο κόκορας αναγγέλλει με το λάλημά του τον ερχομό της νέας μέρας. Τη βοήθειά του επικαλούνται οι Κύπριοι όταν αλωνίζουν να φυσήξει αέρας, προσφέροντας σαν θυσία μια τηγανιά. Σ’ αυτόν θυσίαζαν και οι Έλληνες της Θράκης να βρέξει, όταν ήλθαν από τη Μ. Ασία το 1923. Αναφέρεται και σαν προστάτης των μυλωνάδων και των φουρνάρηδων. Πάμπολλα ακόμα έθιμα αναβιώνουν στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: